Liberation Divide

De Liberation Divide voert je over gravel, eeuwenoude karrensporen, bospaden en boerenwegen doorheen Noord-Brabant. Op deze 365 kilometer lange route rij je circa 60% onverhard.

De Liberation Divide is Komoots tweede gravelroute uit de Dutch Divide-serie. Deze serie kende in 2021 de aftrap met de lancering van de Green Divide gravelroute.

De Tour kronkelt dwars door het Brabantse landschap en langs diverse indrukwekkende plekken uit de Tweede Wereldoorlog. Bekende plekken zoals Kamp Vught en de Britse en Canadese oorlogsbegraafplaats bij Bergen op Zoom, maar ook minder bekende plekken zoals Schijnvliegveld de Kiek en het Vloeiweide monument in de bossen bij Rijsbergen.

Dit avontuur start in Bergen op Zoom, vlakbij de grens met Zeeland. De finish van deze route ligt ruim 360 loodzware kilometers verderop bij de provinciegrens met Limburg op de fietsbrug, dwars door het Oorlogsmuseum Overloon. Deze fietsbrug dóór het museum is dagelijks tot 16.30 uur geopend en vrij toegankelijk.

GRAVEL WALHALLA
Circa 60% van de route is onverhard en bestaat uit knisperende gravelstroken, eeuwenoude karrensporen, schitterende bospaden en boerenwegen. Afgewisseld met verharde fietspaden, autoluwe wegen en een paar verdwaalde kasseistroken. Net als de ondergrond verandert het landschap rondom je heen continu. Het ene moment fiets je dwars door de bloeiende heide, het volgende moment door één van de vele bosgebieden die Brabant rijk is. Doorkruis een paar kilometer verderop de weilanden en even later een statig landgoed.

Overal in Noord-Brabant zijn uiteraard horecagelegenheden en supermarkten te vinden. In de route worden dorpskernen en steden zo veel mogelijk gemeden, maar zoals overal in Brabant is een dorp of stad nooit ver weg. Het is aan jezelf om van de route af te wijken voor een lunch- of snackstop. Kijk voor overnachtingen op de website inhetgroen.nl. Op deze website staan vele kleinschalige accommodaties, voor zowel kamperen als B&B's, midden in de natuur en in landelijke omgevingen.

Let op: Overloon, aan het einde van de route, heeft geen treinstation. Het nabijgelegen Vierlingsbeek heeft het dichtstbijzijnde treinstation. Plan dus goed je terugrit of kies eventueel een ander eindpunt. Het is aangeraden op voorhand je tickets (incl fiets) te boeken, dit is een pak voordeliger maar vooral een pak minder gedoe (omdat je deels met NS en deels met NMBS rijdt)

Route credits © Bjorn Kamman. Check Instagram Bjorn Rides


Geen Komoot? Geen nood. Hier is de .gpx download.


Vorige
Vorige

Off to London!

Volgende
Volgende

Ardennes Arbalète